Sandacz
warzywa:
średnia cebula
mała marchew
por (ok.10 cm.)
łyżka masła
Warzywa (posiekać,poszatkować,rozdrobnić )
Udusić na łyżce masła aż będą szkliste.
Doprawić solą i pieprzem.
1 całe jajko+ żółtko
środek małej czerstwej bułki (bez skórki )
zielona pietruszka
sól,pieprz,
bułka tarta.
Rybę wyfiletować,usunąć ości i skórę,
Skręcić razem z uduszonymi warzywami w maszynce na grubym sitku ,lub posiekać nożem tak by było widać małe kawałeczki ryby.
Dodać jedno jajko i jedno żółtko, sól,pieprz, rozmoczoną bułkę i zieloną pietruszkę.
Wyrobić masę.
Na deskę wysypujemy trochę bułki tartej, z masy rybnej robimy małe rulony i rolujemy delikatnie na desce z bułką. Lekko spłaszczamy .
Smażymy na oliwie z obu stron aż nabiorą złotego koloru.
Układamy na półmisku żaroodpornym i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 160-170st. na kilka minut aby doszły, no i nie wystygły zanim podamy na stół.
W tym czasie możemy zrobić surówkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz