09 lutego 2014

Ciasto na pizze


Ciasto
500g maki
pół paczki drożdży świeżych
pół szklanki ciepłego mleka
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli.

Do ciasta dołożyłam zioła które lubię
czosnek niedźwiedzi, majeranek, tymianek i przyprawa włoska. 
Jeśli ktoś nie lubi ziół może je sobie darować i nie dokładać, ale ja je lubię ,ciasto jest aromatyczne i bardzo smaczne.

Zaczyn
Do roztartych drożdży dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka.
Odstawić do wyrośnięcia
Kiedy drożdże ruszą ,dosypać trochę mąki (około pół szklanki) i około pół łyżeczki soli. Wymieszać.
Wyłożyć na stolnicę i dodać resztę mąki i zioła,
 wyrobić.
Podzielić ciasto na tyle sztuk ile chcemy sztuk pizzy, mogą być całkiem malutkie, każda z innymi dodatkami.
Trzeba tylko rozwałkować ciasto na cienkie placki, nałożyć co chcemy i do pieca na 20minut temp. 200st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz