Zupy gulaszowej nie mylić z gulaszem
który przyrządza się bez jarzyn.
który przyrządza się bez jarzyn.
Składniki
300g .mięsa wołowego,wieprzowego lub cielęciny.
15 dkg ,boczku lub słoniny
2-3 łyżki oliwy
cały seler
duża marchew
duża pietruszka
duża cebula
3-4 ząbki czosnku
por biała część
2 ziemniaki
papryka świeża
kilka oliwek
ok.1 litr rosołu, wywar warzywny albo woda.
płaska łyżka ostrej papryki chili
płaska łyżeczka zmielonego kminku
sól, pieprz, liść laurowy
2-3 łyżki śmietany ( niekoniecznie )
Boczek pokrojony w kostkę smażymy aż wytopi się tłuszcz.
Na tym tłuszczu obsmażamy mięso pokrojone na dość duże kawałki 3x3cm. na złoty kolor.
Odkładamy do osobnego naczynia.
Na pozostałym tłuszczu ( jeśli tłuszczyku będzie za mało możemy dolać oliwy ) obsmażamy warzywa wcześniej pokrojone w dość dużą kostkę, zaczynając od najtwardszych, seler, marchew, pietruszka, papryka,por, cebula ,czosnek.
Smażymy aż warzywa się zeszklą.
Wtedy dodajemy wszystkie do naczynia z mięsem, zalewamy rosołem, dosypujemy przyprawy.
Gotujemy na wolnym ogniu aż się dobrze zagotuje.
Kroimy ziemniaki w dość dużą kostkę i dodajemy do zupy.
Dalej gotujemy aż wszystkie warzywa i mięso będą miękkie.
Na koniec dodajemy 2-3 łyżki śmietany choć nie jest to konieczne.
Smacznego
300g .mięsa wołowego,wieprzowego lub cielęciny.
15 dkg ,boczku lub słoniny
2-3 łyżki oliwy
cały seler
duża marchew
duża pietruszka
duża cebula
3-4 ząbki czosnku
por biała część
2 ziemniaki
papryka świeża
kilka oliwek
ok.1 litr rosołu, wywar warzywny albo woda.
płaska łyżka ostrej papryki chili
płaska łyżeczka zmielonego kminku
sól, pieprz, liść laurowy
2-3 łyżki śmietany ( niekoniecznie )
Boczek pokrojony w kostkę smażymy aż wytopi się tłuszcz.
Na tym tłuszczu obsmażamy mięso pokrojone na dość duże kawałki 3x3cm. na złoty kolor.
Odkładamy do osobnego naczynia.
Na pozostałym tłuszczu ( jeśli tłuszczyku będzie za mało możemy dolać oliwy ) obsmażamy warzywa wcześniej pokrojone w dość dużą kostkę, zaczynając od najtwardszych, seler, marchew, pietruszka, papryka,por, cebula ,czosnek.
Smażymy aż warzywa się zeszklą.
Wtedy dodajemy wszystkie do naczynia z mięsem, zalewamy rosołem, dosypujemy przyprawy.
Gotujemy na wolnym ogniu aż się dobrze zagotuje.
Kroimy ziemniaki w dość dużą kostkę i dodajemy do zupy.
Dalej gotujemy aż wszystkie warzywa i mięso będą miękkie.
Na koniec dodajemy 2-3 łyżki śmietany choć nie jest to konieczne.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz