11 marca 2014

Tarta z warzywami


ciasto

Pół kilo mąki 

paczuszka drożdży instant

mały kubek śmietany 12%

1 jajko +1 żółtko

1 paczka masła

sól
Proporcje można zmniejszyć jeśli blaszka jest mniejsza.
Wszystkie składniki łączymy, lekko zagniatamy, zawijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinkę aby się ciasto schłodziło.

śmietana 30%
żółtko
ser parmezan


Warzywa jakie mamy dostępne w spiżarni i jakie lubimy.
Podsmażamy na oliwie, dodajemy płaską łyżkę ostrej papryki chili, sól i łyżkę masła. 
Smażymy, ciągle mieszając aż warzywa będą lekko chrupiące a woda odparowana.
Odstawiamy do wystygnięcia.

Schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość na ok.0,5 cm.
Wykładamy  blaszkę do tarty,dziurawimy widelcem.
Nakładamy warzywa .
Zalewamy śmietaną 30% zmieszaną z żółtkiem i serem 
parmezanem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180-190 st. na 35-minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz