ciasto
Pół kilo mąki
paczuszka drożdży instant
mały kubek śmietany 12%
1 jajko +1 żółtko
1 paczka masła
sól
Proporcje można zmniejszyć jeśli blaszka jest mniejsza.
Wszystkie składniki łączymy, lekko zagniatamy, zawijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinkę aby się ciasto schłodziło.
Wszystkie składniki łączymy, lekko zagniatamy, zawijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinkę aby się ciasto schłodziło.
śmietana 30%
żółtko
ser parmezan
Warzywa jakie mamy dostępne w spiżarni i jakie lubimy.
Podsmażamy na oliwie, dodajemy płaską łyżkę ostrej papryki chili, sól i łyżkę masła.
Smażymy, ciągle mieszając aż warzywa będą lekko chrupiące a woda odparowana.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość na ok.0,5 cm.
Wykładamy blaszkę do tarty,dziurawimy widelcem.
Nakładamy warzywa .
Zalewamy śmietaną 30% zmieszaną z żółtkiem i serem
parmezanem.
parmezanem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180-190 st. na 35-minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz