Ten sposób kiszenia kapusty pochodzi z bardzo starej książki wydanej we Lwowie w 1910r.
Byłam zdumiona kiedy go zobaczyłam. Spróbowałam. Po trzech dniach mam bardzo smaczną kiszoną kapustę. Jest ukiszona , ale zachowała słodycz.
Doskonała do szybkiego spożycia np. w postaci surówki.
Jest tak smaczna że nie trzeba nic do niej dodawać ,no,chyba że ktoś się uprze, można dołożyć trochę natki zielonej pietruszki i marchewki poszatkowanej na tarce jarzynowej.
Ta kapusta która była kiszona w dużej beczce, jesienią, teraz jest zbyt kwaśna i zapach niezbyt miły.
Warto wypróbować ten przepis a cały czas będziecie mieć świeżą kiszoną kapustkę.
Potrzebna:
Główka lub dwie białej kapusty
Około 1-2 litry wystudzonej wody z ugotowanych, odcedzonych ziemniaków (naprawdę,nie żartuję)
sól.
Główki kapusty szatkujemy,
solimy i odstawiamy na 2 godziny aby zmiękła.
Odciskamy z wody i goryczki.
Kiedy gotujecie ziemniaki na obiad, odlejcie wodę i odstawcie żeby wystygła.
Tą wodą zalewamy kapustę .
Odstawiamy na trzy dni, a po trzech dniach kapusta jest gotowa.
Proste,łatwe i zdrowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz