Ciasto drożdżowe
40-50 dkg mąki pszennej
pół paczki miękkiego masła
4-5 żółtek
ok.40g świeżych drożdży
płaska łyżka soli
ok.200ml. ciepłego mleka
Farsz z kaszy
2 woreczki kaszy gryczanej ugotować w osolonej wodzie
1-2 ziemniaki ugotować
Ugotowaną kaszę i ziemniaki jeszcze ciepłe trochę ugnieść widelcem albo taką praską do ugniatania ziemniaków
dodać 3-4 łyżki oliwy lub 2 łyżki masła
można dodać troszkę pieprzu ziołowego jak ktoś lubi,
odstawić do wystygnięcia.
Masło i żółtka miksujemy
Drożdże kruszymy ,dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i trochę ciepłego mleka
wyrabiamy zaczyn i odstawiamy na chwilę aż drożdże ruszą.
W przesianej mące robimy małe zagłębienie
dodajemy zaczyn drożdżowy ,zmiksowane masło z żółtkami, sól i ciepłe mleko
(ilość mleka możemy regulować według własnego uznania)
wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki
ja sobie trochę pomogłam mikserem z hakiem
Jeśli chcemy możemy dodać mały kieliszeczek spirytusu
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy powtórnie.
Pierogi robimy tak jak każdą inną nadziewaną bułkę .
Na małe placuszki nakładamy farsz i łączoną stronę kładziemy spodem do blaszki wcześniej wysmarowanej masłem lub innym tłuszczem ,lekko przyciskamy.
Gotowe pierogi smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka.
Możemy posypać makiem lub sezamem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180st.ok.25min.
Najlepsze są podane do śledzia albo ryby, albo do wędliny ,albo jak kto lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz