24 grudnia 2021

Pierogi z kaszą gryczaną - pieczone

                                                               
Ciasto drożdżowe

40-50 dkg mąki pszennej
pół paczki  miękkiego masła
4-5 żółtek
ok.40g  świeżych drożdży
płaska łyżka soli 
ok.200ml. ciepłego mleka

Farsz z kaszy 
2 woreczki kaszy gryczanej ugotować w osolonej wodzie
1-2 ziemniaki ugotować
 Ugotowaną kaszę i ziemniaki jeszcze ciepłe trochę ugnieść widelcem albo taką praską do ugniatania ziemniaków
  dodać 3-4 łyżki oliwy  lub 2 łyżki masła
można dodać troszkę pieprzu ziołowego jak ktoś lubi,
odstawić do wystygnięcia.


Masło i żółtka miksujemy

Drożdże kruszymy ,dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i trochę ciepłego mleka
wyrabiamy zaczyn i odstawiamy na chwilę aż  drożdże ruszą.

W przesianej mące robimy małe zagłębienie
dodajemy zaczyn drożdżowy ,zmiksowane masło z żółtkami, sól i ciepłe mleko
(ilość mleka możemy regulować według własnego uznania)
wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki
ja  sobie trochę pomogłam mikserem z hakiem

Jeśli chcemy możemy dodać mały kieliszeczek spirytusu

Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy powtórnie.

Pierogi robimy tak jak każdą inną nadziewaną bułkę .
Na małe placuszki nakładamy farsz i łączoną stronę kładziemy  spodem do blaszki wcześniej wysmarowanej masłem lub innym tłuszczem ,lekko przyciskamy.

Gotowe pierogi smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka.
Możemy posypać makiem lub sezamem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180st.ok.25min.

Najlepsze są podane do śledzia albo ryby, albo do wędliny ,albo jak kto lubi.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz