29 sierpnia 2012

Zupa cebulowo-czosnkowa krem


                         Gęstość zupy regulujemy ilością rosołu


3 dorodne cebule
2 główki czosnku
duża łyżka masła
tymianek, estragon, sól, pieprz
śmietana 
żółtko
szklanka rosołu lub wywaru z warzyw

cebule kroimy w piórka
czosnek siekamy
masło rozpuszczamy
wszystkie składniki dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż będą całkowicie miękkie.
Podlewamy rosołem i jeszcze chwile gotujemy.
Wszystko miksujemy i gorąca, gęstą  zupkę podajemy  z dużym kleksem śmietany, z grzankami ,albo bułką, lub chlebkiem.

Jeśli ktoś myśli że będzie czuć czosnek albo cebulę ,to się myli.

5 komentarzy:

  1. Krysiu,
    ta zupa brzmi pysznie i mam na nią wielką ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo ona jest pyszna, bardzo delikatna ,z leciutką nutką słodyczy. Niektórzy myślą że jak cebula, albo czosnek, to już obrzydlistwo, bo zapach taki nieelegancki.Właśnie, gdybyśmy nie powiedzieli że ta zupa to sama cebula i czosnek, to nikt by się nawet nie domyślił.Zatem gotuj Amber i smacznego ci życzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. własnie zrobiłam i jest pyszna! dodałam jeszcze ziemniaczka i pół marchewki, a zrezygnowałam ze śmietany. 20 minut i masz pyszne danie;))

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Zwykle do zabielania lub zagęszczenia zupy mieszam żółtko ze śmietaną ,ale w tej sytuacji kiedy dodaję śmietanę jako...kleks.. nie muszę używać żółtka,więc jeśli nie chcesz możesz sobie darować.Tak jest smacznie i tak Życzę smacznego.

      Usuń