Gęstość zupy regulujemy ilością rosołu
3 dorodne cebule
2 główki czosnku
duża łyżka masła
tymianek, estragon, sól, pieprz
śmietana
żółtko
szklanka rosołu lub wywaru z warzyw
cebule kroimy w piórka
czosnek siekamy
masło rozpuszczamy
wszystkie składniki dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż będą całkowicie miękkie.
Podlewamy rosołem i jeszcze chwile gotujemy.
Wszystko miksujemy i gorąca, gęstą zupkę podajemy z dużym kleksem śmietany, z grzankami ,albo bułką, lub chlebkiem.
Jeśli ktoś myśli że będzie czuć czosnek albo cebulę ,to się myli.
Krysiu,
OdpowiedzUsuńta zupa brzmi pysznie i mam na nią wielką ochotę!
Bo ona jest pyszna, bardzo delikatna ,z leciutką nutką słodyczy. Niektórzy myślą że jak cebula, albo czosnek, to już obrzydlistwo, bo zapach taki nieelegancki.Właśnie, gdybyśmy nie powiedzieli że ta zupa to sama cebula i czosnek, to nikt by się nawet nie domyślił.Zatem gotuj Amber i smacznego ci życzę.
OdpowiedzUsuńwłasnie zrobiłam i jest pyszna! dodałam jeszcze ziemniaczka i pół marchewki, a zrezygnowałam ze śmietany. 20 minut i masz pyszne danie;))
Usuńa co z tym żółtkiem?
OdpowiedzUsuńZwykle do zabielania lub zagęszczenia zupy mieszam żółtko ze śmietaną ,ale w tej sytuacji kiedy dodaję śmietanę jako...kleks.. nie muszę używać żółtka,więc jeśli nie chcesz możesz sobie darować.Tak jest smacznie i tak Życzę smacznego.
Usuń