09 lipca 2012

Babka marmurkowa


Składniki

300 g mąki
200 g masła
200 g cukru pudru
4 jajka
100ml mleka
3 łyżki kakao
1 łyżka cukru waniliowego
10 g proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Wykonanie

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, podzielić na dwie równe części. 
Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Masło utrzeć, dodając porcjami cukier i żółtka. Na końcu dodać cukier waniliowy i mleko. Wymieszać i połączyć z ubitą pianą.
Masę podzielić na dwie równe części. Jedną część wymieszać z mąką połączoną z kakao, do drugiej części masy dodać pozostałą mąkę i także wymieszać.
Formę posmarować masłem i obsypać mąka.
W formie ułożyć najpierw jasną masę, a na niej kakaową.
Na powierzchni ciasta zrobić nacięcie nożem zanurzonym w roztopionym maśle.
Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C. Ciepłą babkę posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz