Szklanka mąki
szklanka cukru
4-5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
łyżka oliwy
szczypta soli
Żółtka oddzielić od żółtek.
Białka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym żółtku i
cały czas kręcimy. Następnie po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do
pieczenia. Na końcu łyżkę oliwy.
Ciasto wlewamy do formy w której dno wyłożone jest pergaminem. Na ciasto układamy gęsto świeże truskawki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 st. i pieczemy około 40-45 minut. Ale dla pewności sprawdzamy patyczkiem.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto powinno być gotowe,kiedy zacznie delikatnie odchodzić od boków formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz