09 lipca 2012

Biszkopt z truskawkami

Szklanka mąki
szklanka cukru
4-5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
łyżka oliwy
szczypta soli

Żółtka oddzielić od żółtek.
Białka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym żółtku i cały czas kręcimy. Następnie po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Na końcu łyżkę oliwy.

Ciasto wlewamy do formy w której dno wyłożone jest pergaminem. Na ciasto układamy gęsto świeże truskawki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 st. i pieczemy około 40-45 minut. Ale dla pewności sprawdzamy patyczkiem.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto powinno być gotowe,kiedy zacznie delikatnie odchodzić od boków formy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz