1,25kg.rabarbaru
Ciasto
250g. miękkiego masła
300g.cukru + cukier waniliowy
3 jajka + 3 żółtka
łyżeczka startej skórki z cytryny
kilka kropel aromatu migdałowego
50g. orzechów laskowych,pistacjowych
300g.mąki pszennej
100g.mąki kukurydzanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na bezę
3 białka
150g.cukru + pół łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
łyżka soku z cytryny
Rabarbar opłukać i obrać ze skóry, pokroić na ok. 5 cm kawałki.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, dodawać po jajku i żółtku
Orzechy posiekać ,wymieszać z mąkami,proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Stopniowo dodawać do ciasta.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na niej ciasto tak, by powstał niewysoki rant.
Piec w 10 minut w temperaturze 180st.
Na podpieczonym cieście ułożyć rabarbar i piec jeszcze 20 minut w temp.180st.
Białka ubić ze szczyptą soli, cukrem i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Pokryć ciasto. Zapiekać jeszcze 10 minut.
Na podpieczonym cieście ułożyć rabarbar i piec jeszcze 20 minut w temp.180st.
Białka ubić ze szczyptą soli, cukrem i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Pokryć ciasto. Zapiekać jeszcze 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz