09 lipca 2012

Placek z rabarbarem pod bezową pierzynką


1,25kg.rabarbaru

Ciasto
250g. miękkiego masła
300g.cukru + cukier waniliowy
3 jajka + 3 żółtka
łyżeczka startej skórki z cytryny
kilka kropel aromatu migdałowego
50g. orzechów laskowych,pistacjowych
300g.mąki pszennej
100g.mąki kukurydzanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na bezę
3 białka
150g.cukru + pół łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
łyżka soku z cytryny

Rabarbar opłukać i obrać ze skóry, pokroić na ok. 5 cm kawałki.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, dodawać po jajku i żółtku
Orzechy posiekać ,wymieszać z mąkami,proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Stopniowo dodawać do ciasta.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na niej ciasto tak, by powstał niewysoki rant. 
Piec w 10 minut w temperaturze 180st.
Na podpieczonym cieście ułożyć rabarbar i piec jeszcze 20 minut w temp.180st.

Białka ubić ze szczyptą soli, cukrem i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Pokryć ciasto. Zapiekać jeszcze 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz