Pół kilo pręgi wołowej
Pół kilo kości wołowych
pieprz w ziarenkach, liść laurowy, sól
40 dkg buraków czerwonych
5 dkg masła
5 dkg koncentratu pomidorowego
cukier
pieprz
sok z jednej cytryny
Pół kilo kości wołowych
pieprz w ziarenkach, liść laurowy, sól
40 dkg buraków czerwonych
5 dkg masła
5 dkg koncentratu pomidorowego
cukier
pieprz
sok z jednej cytryny
1 posiekana cebula
1korzeń pietruszki pokrojonej w paseczki
30 dkg białej kapusty
1 litr rosołu
łyżka kwaśnej śmietany
Mięso i kości wstawić do garnka, zalać 2,05l wody z dodatkiem przypraw i soli, gotować na średnim ogniu.
Po ugotowaniu mięso wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Kości wyjąć ,a rosół przecedzić przez sitko.
Buraki obrać , umyć i pokroić w wąskie paski.
W rondlu roztopić połowę masła, dodać buraki, cukier i koncentrat pomidorowy, pokropić sokiem z cytryny i przez kilka minut rumienić.
Następnie przykryć i dusić we własnym sosie , na wolnym ogniu.
Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę,dodać pietruszkę i dusić przez kilka minut.
W tym czasie umyć kapustę ,przekroić na cztery części, usunąć głąb i poszatkować.
Poszatkowaną kapustę dodać do jarzyn, zalać rosołem, solą, pieprzem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.
Dodać duszone buraki razem z sokiem i zaprawić kwaśną śmietaną.
Jeśli ktoś lubi zupę słodko-kwaśną trzeba jeszcze doprawić cytryną,cukrem i dosolić.
Dodać do zupy mięso pokrojone w kostkę.
Posypać natką pietruszki i podawać na gorąco.
Białą kapustę można zastąpić w połowie lub w całości kapustą kiszoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz