03 lipca 2012

Zupa jarzynowa








 1 litr rosołu
25 dkg ziemniaków
2 cebule
2 marchewki
20dkg fasolki szparagowej
1 kalarepka
2 pory
duża łyżka masła
łyżeczka soli, pieprz świeżo zmielony
2 duże łyżki śmietany kremówki
Duża garść kolendry, albo pietruszki.

Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę.
Cebulę posiekać, marchew, por, fasolkę, kalarepkę, pokroić w większą kostkę.
Cebulę udusić na maśle na złoty kolor, 
dodać resztę warzyw, wymieszać i dusić kilka minut.
Doprawić solą i pieprzem, dodać ziemniaki i zalać rosołem.
Gotować do miękkości na wolnym ogniu.
 Zieleninę posiekać i wrzucić do zupy.
Zabielić kremówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz