Składniki
0,5 l dobrego jogurtu,
1 świeży ogórek,
2 duże ząbki czosnku,
łyżka koperku,
łyżka natki pietruszki,
łyżka oliwy z oliwek,
łyżka octu owocowego,
sól,pieprz.
Koperek, natkę, ocet i oliwę oraz trochę soli i zmielony pieprz, łączymy z jogurtem.
Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Doskonały ,tradycyjny grecki sos ,o czosnkowym aromacie,
podawany do smażonych i grillowanych mięs, takich jak wieprzowina,
jagnięcina ,a także do smażonych lub pieczonych ziemniaków ,ryb i drobiu.
0,5 l dobrego jogurtu,
1 świeży ogórek,
2 duże ząbki czosnku,
łyżka koperku,
łyżka natki pietruszki,
łyżka oliwy z oliwek,
łyżka octu owocowego,
sól,pieprz.
Ogórek ucieramy natarce jarzynówce z duzymi oczkami i solimy Gdy puści sok, odciskamy lub układamy na sitku by się pozbyć jego nadmiaru.
Czosnek
miażdżymy z solą i dodajemy do ogórka.Koperek, natkę, ocet i oliwę oraz trochę soli i zmielony pieprz, łączymy z jogurtem.
Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Doskonały ,tradycyjny grecki sos ,o czosnkowym aromacie,
podawany do smażonych i grillowanych mięs, takich jak wieprzowina,
jagnięcina ,a także do smażonych lub pieczonych ziemniaków ,ryb i drobiu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz