2 duże garści młodej botwinki
1-1,05l rosołu lub wywaru z kości
śmietana 18%
1 żółtko
płaska łyżeczka mąki
płaska łyżeczka cukru
sok z połowy cytryny Zamiast cytryny dodajemy garść kwaśnych wiśni
dużo świeżego kopru.
Botwinę dobrze umyć ,przebrać w razie potrzeby. Poucinać niepotrzebne, króciutkie ogonki ( buraczki zostawić )
Pokroić wraz liśćmi i wrzucić na gotujący się rosół.
1-1,05l rosołu lub wywaru z kości
śmietana 18%
1 żółtko
płaska łyżeczka mąki
płaska łyżeczka cukru
sok z połowy cytryny Zamiast cytryny dodajemy garść kwaśnych wiśni
dużo świeżego kopru.
Botwinę dobrze umyć ,przebrać w razie potrzeby. Poucinać niepotrzebne, króciutkie ogonki ( buraczki zostawić )
Pokroić wraz liśćmi i wrzucić na gotujący się rosół.
Gotować kilka minut (4-5min )na niezbyt mocnym ogniu.
Łyżeczkę mąki rozprowadzić z wodą i wlać do barszczu.
Śmietanę wymieszać z żółtkiem,solą, i zahartować gorącą zupą,wymieszać i wlać do barszczu,nie gotując już.
Doprawić solą,pieprzem.
Na koniec wrzucić dużą garść świeżego kopru.
Podawać z młodymi ziemniaczkami i koprem.
Łyżeczkę mąki rozprowadzić z wodą i wlać do barszczu.
Śmietanę wymieszać z żółtkiem,solą, i zahartować gorącą zupą,wymieszać i wlać do barszczu,nie gotując już.
Doprawić solą,pieprzem.
Na koniec wrzucić dużą garść świeżego kopru.
Podawać z młodymi ziemniaczkami i koprem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz