03 lipca 2012

Berlińska zupa ziemniaczana

Berlińska zupa ziemniaczana
750g.ziemniaków
1litr rosołu
pęczek włoszczyzny
cebula
łyżka masła
majeranek
pietruszka
śmietana
sól,pieprz
żółtko

Włoszczyznę obrać i pokroić.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę i przysmażyć z włoszczyzną na tłuszczu.
Ziemniaki umyć ,obrać i pokroić w kostkę. Dodać do tłuszczu,kilka minut dusić,a następnie zalać gorącym rosołem i gotować przez 20 minut do miękkości.
Doprawić pieprzem,majerankiem i solą.
Pietruszkę posiekać i dodać do zupy wraz ze śmietaną i żółtkiem rozprowadzonym w niej.
Nie gotujemy już.
Podajemy gorącą z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz