30 dkg. jagnięciny lub łopatki bez kości
1 duża cebula
łyżka oliwy lub smalcu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
szczypta zmielonego kminku
liść laurowy
200g ziemniaków
200g fasolki szparagowej
kubek kwaśnej śmietany pęczek koperku
łyżka mąki
sól,pieprz
Obrać mięso z tłuszczu, umyć w zimnej wodzie,pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem,następnie zalać zimną wodą i osączyć.
Obraną cebulę utrzeć i udusić w tłuszczu, oprószyć papryką, dodać mięso, i na ostrym ogniu krótko przysmażyć.
Dodać zgnieciony ząbek czosnku i kminek.
Dusić na średnim ogniu pod przykryciem we własnym sosie do miękkości.
W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić w drobną kostkę i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego.
Fasolkę szparagową pokroić na połowę i gotować ją w małej ilości lekko osolonej wody.
Ziemniaki i fasolkę wraz z wodą w której się gotowała, dodać do mięsa i gotować do miękkości.
Na koniec dodać kwaśną śmietankę wymieszaną z mąką i zagęścić zupę.
Posypać pokrojonym drobno koperkiem.
Jeśli zajdzie potrzeba ,dosolić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz