3 szklanki mąki
Paczka masła
5 żółtek
pół szklanki cukru pudru + cukier waniliowy
łyżka kwaśnej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
paczka wiórków kokosowych
Mąka z proszkiem, masło i cukier posiekać dokładnie, dodać żółtka i wszystko zagnieść .Zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na parę godzin.
Paczka masła
5 żółtek
pół szklanki cukru pudru + cukier waniliowy
łyżka kwaśnej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
paczka wiórków kokosowych
Mąka z proszkiem, masło i cukier posiekać dokładnie, dodać żółtka i wszystko zagnieść .Zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na parę godzin.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem.
Po bokach zrobić małe ranty.
Nakłuć ciasto widelcem dość gęsto i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.20 minut, aż się lekko podpiecze.
Nakłuć ciasto widelcem dość gęsto i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.20 minut, aż się lekko podpiecze.
Wyjąć z piekarnika, posypać tartą bułką, i nałożyć wiśnie, wcześniej wydrylowane i lekko odciśnięte z nadmiaru soku.
Pozostałe białka i pół szklanki cukru ubić na sztywno, a na koniec dodać wiórki kokosowe .
Zalać wiśnie na cieście i piec dalej około 30-40 minut w
temp180-190 st. aż pierzynka będzie miała złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz