14 lipca 2012

Chinkali


Ten przepis podejrzałam u mojej koleżanki Janki
Jest to potrawa kuchni gruzińskiej
Ja wiem że w oryginalnym przepisie chinkali nie podaje się z żadnym sosem, ale naszła mnie taka ochota żeby coś zbroić, więc podałam z sosem pomidorowym.
Pyszności.

Składniki
mąka pszenna-600 g
mielona wołowina 300g
mielona wieprzowina 200 g
siekana cebula 200 g
pieprz prawdziwy - łyżeczka
sól - w zależności od smaku

Wykonanie
Najpierw robimy ciasto używając mąki, wody i doprawiając solą.
Następnie rozwałkuj je i w placku wykrawaj okrągłe placuszki za pomocą szklanki.Tak jak na pierogi.
W misce wymieszaj dwa rodzaje zmielonego mięsa dodając siekaną cebulę.
Dodajemy łyżeczkę pieprzu, szczyptę soli i  wlewamy szklankę lub pół szklanki ciepłej wody, a następnie dokładnie wymieszamy całość.
(nie dawać za dużo soli,bo wtedy rosołek będzie zbyt słony)
Na każdy placek ciasta nakładamy łyżkę stołową farszu.
Chwyć obiema dłońmi za przeciwległe krańce placka i zlep ciasto pośrodku, a następnie powtórz tę czynność dookoła. Powstanie coś na kształt sakiewki z wyraźnym ogonkiem na górze.
Do gotującej się wody wrzucamy kolejno kilkanaście chinkali.
Gdy chinkali wypływają na powierzchnię wtedy wyjmujemy z wrzącej wody.

 Najlepiej jeść rękami, nadgryźć i wypić rosołek ze środka a potem zjeść resztę.



Sos pomidorowy sposobem włoskim  
2-3 dorodne pomidory
cebula,czosnek
oliwa ok. 4-5 łyżek
sól,pieprz
bazylia (dużo)

Pomidory należy sparzyć,usunąć skórkę i gniazda nasienne.Kroimy w kostkę.
Czosnek i cebulę kroimy drobniutko.
Na rozgrzaną oliwę lub masło ,wrzucamy czosnek, potem cebulkę, następnie pomidorki. 
Solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy drobno posiekaną bazylię.
Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, cały czas sprawdzając, by się nie przypalił.
Po 10-15 min. powinien być już gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz