14 lipca 2012

Sakiewki z jagodami

Można zastosować różne owoce np.borówki maliny,.....i.t.p.
Ciasto na sakiewki (takie jak na pierogi )
Pół kilo mąki
1 jajko
sól
1/4 l wody

Zarabiamy ciasto,wykrawamy szklanką lub spodeczkiem okrągłe placuszki.
Nadziewamy jagodami, dosypujemy łyżeczkę cukru i zaklejamy placek tak ,by powstała z niego sakiewka, zaciskamy.
Wrzucamy na osolony wrzątek. Czekamy aż wypłyną na wierzch.
Wyjmujemy łyżką cedzakową kładąc na półmisek, na którym wcześniej położyliśmy plasterki świeżego masła. 
Na każdą warstwę sakiewek wyjętą z wody, kładziemy masełko. Wtedy się nie sklejają.
Ale jeśli nie chcemy masełka, można polać śmietanką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz