14 lipca 2012

Ziemniaki z piekarnika



(Jak z grilla)

Folia aluminiowa.
Pociąć na kwadraty takiej wielkości ,aby można było dobrze owinąć ziemniak i piec je pojedynczo.

Można też
Kilka ziemniaków jednakowej wielkości  obrać ze skórki.
 Każdy z nich posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem przyprawą włoską. 
Owinąć w folię.
Można dołożyć  do paczuszki kilka warzyw jakie lubimy np.(paprykę cebulkę,czosnek,rzodkiewkę...itd) jakie lubimy, do większego kawałka folii.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180-200 st. na ok. 50-60 minut.(to zależy od wielkości ziemniaków )

Można je podawać z mięsem , surówkami, kefirem.
Ziemniaki pieczone w ten sposób nie tracą na wartości (tak jak przy gotowaniu w wodzie ) i są bardzo smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz