09 lipca 2012

Tort z bitą śmietaną i kolorowymi galaretkami.


Biszkopt

Szklanka mąki
Szklanka cukru
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Upiec biszkopt

Żółtka oddzielić od białek
białka ubijać i dosypywać po kilka łyżeczek cukru aż zrobi się krem.
Cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku.
Następnie dodawać po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. 

Dno formy wyłożyć pergaminem, i wylać ciasto.
Piec około 40 min. w temp.180 st.

galaretki w kilku smakach (kolorach)
(ugotować każdą osobno i odstawić do całkowitego zastygnięcia,najlepiej dzień wcześniej )
Pokroić w dość duże kawałki.

Pół litra słodkiej dobrej śmietany 30%( może być więcej,będzie wtedy więcej kremu)
Zagęstnik do śmietany.(niekoniecznie )
Ubić i wstawić do lodówki.

Kiedy biszkopt już wystygnie,przekroić na trzy równe plastry. Przekładać bitą śmietaną, układać na niej pokrojoną galaretkę, znów śmietanę i biszkopt.

Przystroić według upodobań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz