Biszkopt
Szklanka mąki
Szklanka cukru
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Upiec biszkopt
Żółtka oddzielić od białek
białka ubijać i dosypywać po kilka łyżeczek cukru aż zrobi się krem.
Cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku.
Następnie dodawać po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia.
Dno formy wyłożyć pergaminem, i wylać ciasto.
Piec około 40 min. w temp.180 st.
galaretki w kilku smakach (kolorach)
(ugotować każdą osobno i odstawić do całkowitego zastygnięcia,najlepiej dzień wcześniej )
Pokroić w dość duże kawałki.
Pół litra słodkiej dobrej śmietany 30%( może być więcej,będzie wtedy więcej kremu)
Zagęstnik do śmietany.(niekoniecznie )
Ubić i wstawić do lodówki.
Kiedy biszkopt już wystygnie,przekroić na trzy równe plastry. Przekładać
bitą śmietaną, układać na niej pokrojoną galaretkę, znów śmietanę i
biszkopt.
Przystroić według upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz