03 lipca 2012

Flaczki na rosole

 
2 kg flaków suchych
(ja kupuję już oczyszczone pokrojone i zamrożone)
  2litry rosołu (może być z kurczaka, a także z wołowiny )
sól
pieprz
imbir w proszku
majeranek
łyżka smalcu +łyżka mąki.

Flaczki najpierw rozmrażam, kilka razy przepłukuję w gorącej wodzie ,a następnie odgotowuję ,odcedzam i dopiero teraz gotuję w osolonej wodzie do miękkości. 
 
Flaczki ugotować w posolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. 

Ugotować rosół.
Połączyć rosół z flakami. 
Doprawić majerankiem, solą, pieprzem, imbirem.
Z mąki i smalcu zrobić zasmażkę, aż nabierze złotego koloru.
Połączyć z zupą.
Gotować jeszcze ok 10- 15 min. na wolnym ogniu.
Im gęściejsze,tym lepsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz