03 lipca 2012

Mięso wieprzowe zapiekane na kiszonej kapuście

Mięso wieprzowe,może być tłuste ( np. żeberka ) 
Ok.1kg dobrej kapusty kiszonej
cebula
grzyby,mogą być pieczarki
pieprz,kminek
marchew
zielenina

Kapustę dobrze wypłukać w zimnej wodzie i odcisnąć.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Marchewkę zetrzeć na jarzynówce,posypać kapustę.
Ok.łyżeczki kminku,pieprz i zieleninę także posypać.
Grzyby pokroić na kawałki,poddusić z cebulą pokrojoną w piórka.Nałożyć na kapustę.
Mięso wraz z tłuszczykiem pokroić na większe kawałki,lekko posolić i popieprzyć ,obsmażyć ze wszystkich stron (krótko) i układać na kapuście.
Tłuszcz który się wytopi z mięsa,wylać także na kapustę.

Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia około godziny,w temperaturze 200st.

Od czasu do czasu lekko dociskać mięso do kapusty.
Najlepiej sprawdza.
Mięso i kapusta muszą być miękkie.

Nie mówiłam o soleniu, bo to można zrobić na samym końcu.
Z mięsa które się piecze,wszystkie smaki przejdą do kapusty .
Bardzo smaczna potrawa.Można ją jeść z pieczywem albo z ziemniaczkami.

Ja do tej potrawy miałam mięso od łopatkowe, ale najlepsze są żeberka  Cool

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz