30 lipca 2012

Gołąbki z młodej kapusty


Duża główka,lub dwie małe kapusty.
Około pół kilograma zmielonego mięsa.
Jeśli jest chude ,dokładamy jeszcze ok.15-20 dkg.surowego boczku,lub trochę mniej słoninki.
2 torebki białego ryżu.
2-3 młode cebule.
3-4 ząbki czosnku
Pieprz,sól.

Kapustę obrać z zielonych liści, umyć,wydrążyć rdzeń.
Główkę kapusty włożyć do osolonego wrzątku, kiedy zaczną odchodzić, można powoli wyciągać po jednym liściu.
Nie można dopuścić do zagotowania. Układać jeden na drugim.
Jeśli rdzeń jest zbyt gruby, można go delikatnie stłuc.
To młoda kapusta, więc nawet ten rdzeń jest smaczny.


Farsz
Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić.
Cebulkę pokroić w drobniutką kosteczkę, zeszklić, najlepiej na słonince.
Czosnek pokroić na bardzo drobno.
Wszystko połączyć z ryżem, doprawić dużą ilością pieprzu, posolić.
Farsz zawijać w liście formując gołąbki.

Na dno rondla ułożyć cieniutkie plasterki słoninki, lub jak kto woli, pozostałe liście kapusty.
Gołąbki układać ciasno, dwie lub trzy warstwy.
Zalać je rosołem lub wodą, równo z warstwą gołąbków.
Doprawić do smaku, posypać zielonym koprem.
Można nakryć pozostałymi liśćmi.
Przykryć pokrywką i na bardzo wolnym ogniu gotować, aż będą miękkie.

Kiedy już będą ugotowane, delikatnie odlewamy sos, będzie potrzebny do przygotowania sosu .

Sos koperkowy
Dużą łyżkę masła roztopić.
Na gorące masło wsypujemy dużą łyżkę mąki.
Zasmażamy, cały czas mieszając aż będzie złocista.
Podlewamy zimnym rosołem lub sosem z gołąbków.

Cały czas mieszając ,doprowadzamy do konsystencji sosu o takiej gęstości jaką lubimy.
Dokładamy dużą ilość posiekanego zielonego kopru, chwilę jeszcze gotujemy.
Na koniec wlewamy kubek kwaśnej śmietany, nie gotując już.
Doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku.


Podawać można z młodymi ziemniakami lub chlebkiem.
Można podawać sosem grzybowym, pomidorowym, śmietanowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz