31 lipca 2012

Gruszki w syropie


Przygotować ok. 60 ładnych gruszek.( gruszki nie mogą być zbyt dojrzałe bo podczas smażenia mogą a nawet z pewnością się rozlecą )
1 kg. cukru.
5 dużych cytryn. 
Dodatkowo gożdziki, cynamon w laskach

Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połowę, wydrążyć środki.
Włożyć do zimnej wody z sokiem cytrynowym żeby nie sczerniały.

Zagotować syrop z kilograma cukru i takiej ilości wody ile zabierze cukier.
Wlać sok z cytryn. 
Dokładnie wyszumować. 
Do wrzącego syropu włożyć gruszki i tak długo smażyć aż nabiorą czerwonego koloru/ściemnieją/. 
Pod koniec smażenia wrzucić drobno pokrojoną skórkę z cytryny i przyprawy
Gorące układać w słoikach. 
 
Dobrze jest smażyć w dość szerokim rondlu, wtedy więcej owoców się zmieści. Gruszek tyle wkładamy aby nie były bardzo ściśnięte, najlepiej porcjami.
Trochę jest z tym zabawy ale efekt zbija z nóg. 
 
Można też smażyć innym sposobem.
Zamiast wyciskać sok z cytryny, tylko ją pokroić w plasterki, pod koniec dodać do syropu i smażyć razem z gruszkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz