Przygotować ok. 60 ładnych gruszek.( gruszki nie mogą być zbyt dojrzałe bo podczas smażenia mogą a nawet z pewnością się rozlecą )
1 kg. cukru.
5 dużych cytryn.
1 kg. cukru.
5 dużych cytryn.
Dodatkowo gożdziki, cynamon w laskach
Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połowę, wydrążyć środki.
Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połowę, wydrążyć środki.
Włożyć do zimnej wody z sokiem cytrynowym żeby nie sczerniały.
Zagotować syrop z kilograma cukru i takiej ilości wody ile zabierze cukier.
Wlać sok z cytryn.
Dokładnie wyszumować.
Do wrzącego syropu włożyć gruszki
i tak długo smażyć aż nabiorą czerwonego koloru/ściemnieją/.
Pod koniec
smażenia wrzucić drobno pokrojoną skórkę z cytryny i przyprawy
Gorące układać w
słoikach.
Dobrze jest smażyć w dość szerokim rondlu, wtedy więcej owoców się zmieści. Gruszek tyle wkładamy aby nie były bardzo ściśnięte, najlepiej porcjami.
Trochę jest z tym zabawy ale efekt zbija z nóg.
Można też smażyć innym sposobem.
Zamiast wyciskać sok z cytryny, tylko ją pokroić w plasterki, pod koniec dodać do syropu i smażyć razem z gruszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz