30 lipca 2012
Zupa szczawiowa z jajkiem
Ugotować wywar z kostek z jarzynami. Ale najlepszy jest rosół.
Dodać szczaw ze słoika (szczaw sama robiłam z własnego ogrodu )
Jeśli mamy świeży , to jeszcze lepiej. Dobrze wypłukać, usunąć grube korzonki, podsmażyć na małej ilości masła, dodać do rosołu (można przetrzeć przez sito, ja tego nie robię, nie ma takiej potrzeby )
Zagotować.
Zrobić zatrzepkę z jednej łyżki mąki i wody.
Zabielić zupę śmietaną z dodatkiem 2 żółtek.
Trzeba dobrze wymieszać i wlać do zupy , nie gotując już.
Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
Jeśli ktoś się bardzo uprze, można podać z ziemniakami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz