30 lipca 2012

Grzyby w śmietanie


bulion grzybowy lub warzywny
30 dkg borowików lub podgrzybków 
(Inne grzyby też są dobre do takiej potrawy np.boczniaki skoro nie mamy innych.)
30 dkg kurek
2 cebule
3 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany 30%
pieprz,
1 łyżka posiekanej natki 

Borowiki pokroić w plasterki, kurki przekroić. 
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. 
Dodać borowiki, kurki i śmietanę, dusić około 15 minut. 
Dolać bulion grzybowy (wcześniej do szklanki bulionu dodać płaską łyżkę mąki i dobrze rozmieszać )
doprawić solą i pieprzem. 
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Podawać z chlebkiem, lub jeśli ktoś lubi wersję obiadową , z ziemniaczkami z wody.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz