bulion grzybowy lub warzywny
30 dkg borowików lub podgrzybków
(Inne grzyby też są dobre do takiej potrawy np.boczniaki skoro nie mamy innych.)
30 dkg kurek
2 cebule
3 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany 30%
pieprz,
1 łyżka posiekanej natki
Borowiki pokroić w plasterki, kurki przekroić.
Cebulę obrać,
pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
Dodać borowiki, kurki i śmietanę,
dusić około 15 minut.
Dolać bulion grzybowy (wcześniej do szklanki bulionu dodać płaską łyżkę mąki i dobrze rozmieszać )
doprawić solą i pieprzem.
doprawić solą i pieprzem.
Przed
podaniem posypać natką pietruszki.
Podawać z chlebkiem, lub jeśli ktoś lubi wersję obiadową , z ziemniaczkami z wody.
Podawać z chlebkiem, lub jeśli ktoś lubi wersję obiadową , z ziemniaczkami z wody.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz