30 lipca 2012

Gulasz z podrobów drobiowych


Podroby
serca, żołądki  drobiowe

Kawałek słoniny lub boczku. Może być smalec.
Cebula duża
Trzy ząbki czosnku
Grzyby suszone lub pieczarki
Jeden mały ogórek kiszony bez środka
Płaska łyżeczka pasty pomidorowej
Płaska łyżeczka zmielonej słodkiej papryki.
Sól,pieprz
Łyżka mąki do zasmażki
Śmietanka 30% ale może być18%

Serca i żołądki dobrze wymoczyć, pokroić na dość duże kawałki (ok. 3x3cm. )
Słoninkę pokroić w kostkę 1 x 1 x 1,podsmażyć aż wytopi się tłuszczyk.
Na tym samym tłuszczu obsmażyć podroby aż się zetną. 
Wybrać i do garnka

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę,smażymy na tłuszczyku nie zbyt długo.

Kiedy już się lekko zeszkli, wybrać łyżką cedzakową do osobnego naczynia z podsmażonymi podrobami.
Na tym samym tłuszczu ( jeśli jeszcze jest ,można dołożyć łyżkę dobrego smalcu.W tej potrawie najlepszy jest smalec, bo pod koniec zrobimy na nim zasmażkę.Na oliwie czy maśle sos już nie będzie taki smaczny,a masło szybko się przypali), podsmażyć ogóreczek pokrojony w kostkę. Dołożyć do garnka. 
Na pozostałej resztce tłuszczu podsmażyć lekko łyżkę mąki,wlać do garnka.
Dodać grzyby.( jeśli suszone,pokruszyć na mniejsze kawałki, jeśli świeże, podsmażyć)
To wszystko zalać taką ilością rosołu lub wywarem z warzyw aby wszystkie składniki były przykryte ok.5 cm.powyżej. 

Doprawić solą, pieprzem, papryką. 
Dodać liść laurowy,ziele angielskie.
Gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Zalać gęstą kwaśną śmietaną. Nie gotować już.

Gdyby komuś gulasz wydawał się zbyt  mało zawiesisty, można zawiesić 1 żółtkiem które można wymieszać ze śmietanką .
Albo żółtko rozetrzeć w miseczce, i po jednej łyżeczce gorącego sosu dolewać, ciągle mieszając.
Wlać do gulaszu i nie gotować już.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz