5-6 cebul
2 łyżki masła
1 litr wywaru warzywnego lub bulionu
2 łyżki masła
1 litr wywaru warzywnego lub bulionu
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki ostrej musztardy
liść laurowy
sól, pieprz, bazylia, lub przyprawy jakie lubimy.
Ser parmezan
liść laurowy
sól, pieprz, bazylia, lub przyprawy jakie lubimy.
Ser parmezan
1 ziemniak
żółtko
śmietana
Zielenina
Cebulę pokroić w cienkie krążki, czosnek drobno posiekać i podsmażyć w garnku na maśle, aż będzie szklista i miękka .
Zielenina
Cebulę pokroić w cienkie krążki, czosnek drobno posiekać i podsmażyć w garnku na maśle, aż będzie szklista i miękka .
Dodać poszatkowany na tarce jarzynówce ziemniak.
Dusić jeszcze kilka minut aż warzywa będą miękkie .
Zalać bulionem, dodać musztardę i liść laurowy.
Gotować na wolnym ogniu przez ok.30-35min pod przykryciem, doprawić solą i pieprzem.
Kiedy warzywa będą już dobrze rozgotowane, wyciągamy liść laurowy, przecedzamy, wszystko miksujemy.
Zalać bulionem, dodać musztardę i liść laurowy.
Gotować na wolnym ogniu przez ok.30-35min pod przykryciem, doprawić solą i pieprzem.
Kiedy warzywa będą już dobrze rozgotowane, wyciągamy liść laurowy, przecedzamy, wszystko miksujemy.
Dolewamy rosół ,tyle by osiągnąć odpowiednią konsystencję.
Ja lubię dość gęstą.
Ja lubię dość gęstą.
Żółtko i śmietanę mieszamy dodając łyżkę parmezanu.
Wlewamy do zupy, dobrze wymieszamy i nie gotujemy już.
Podajemy posypaną żółtym serem, może być parmezan.
Podajemy posypaną żółtym serem, może być parmezan.
( ja używam bardzo często owczy ser ,twardy, polski, niczym się nie rożni od włoskiego Parmezanu )
Podawać można z białym chlebem.
Podawać można z białym chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz