09 lipca 2012

Jagodzianki


Pół kg. mąki
8 dkg drożdży
szklanka mleka
pół paczki masła (około 125g.)
5 żółtek
szklanka cukru

półtorej szklanki jagód
jajko
szczypta soli
łyżeczka mąki ziemniaczanej
tłuszcz do wysmarowania blachy

Drożdże rozkruszyć, utrzeć z połową łyżeczki cukru i łyżką mąki, dodać połowę mleka i wymieszać.
Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Żółtka wbić do miski, dodać pół szklanki cukru i sól. Miskę postawić na garnku z wrzątkiem, ucierając zawartość przez 5-6 minut, aż do powstania pienistej masy. Wtedy zdejmujemy miskę z garnka i odstawiamy do schłodzenia.
Mąkę, rozczyn i pozostałe mleko wymieszać z masą jajeczną, wyrobić ciasto aż przestanie się lepić do rąk. Naczynie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.

Nadzienie

Jagody wymieszać z połową szklanki cukru i mąką ziemniaczaną.

Z powstałego ciasta uformujemy gruby wałek, dzielimy go na porcje i lepimy z nich bułeczki.
W każdej robimy wgłębienie, wypełniamy łyżką nadzieniem z jagód i dokładnie zalepiamy.
Układajmy bułeczki na natłuszczonej blasze i smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy resztą cukru i wstawiamy na 25 minut do piekarnika o temperaturze 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz