09 lipca 2012

Miodownik przekładany


1/2 kg. mąki
15 dkg. cukru
15 dkg. miodu
1/2 kostki margaryny
1 jajko
3 łyżki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczanej
1łyżeczka proszku do pieczenia

Miód, cukier,margarynę rozpuścić. Mieszać aż wystygnie. Kiedy będzie zimne dodawać po jednym jajku i mąkę cały czas ucierając .Pozostawić do rana.
Rano podzielić na kilka części.5-6-7. Rozwałkować na cieniutkie placki i piec w temperaturze do 170 s. krótko .
Można je wycinać ramką tortownicy,wtedy są jednakowej wielkości.

Masa

1 paczka margaryny lub masło
1 szklanka cukru
1 budyń
sok z cytryny

Ugotować budyń
wystudzić.
Masło i cukier utrzeć do białości. Po trochu dodawać do masy ,cały czas ucierać. Dodać sok z cytryny.

Polewa

3 łyżki wody
1/2 szkol. cukru
3 łyżki kakao1/2 kostki margaryny

Wodę wymieszać z cukrem i kakaem,rozpuścić margarynę,połączyć razem,gotować
Ciasto polewać gorącą polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz