Skórę ryby trzeba lekko naciąć,polać oliwą posypać pieprzem i solą.
Na dno naczynia układamy listki kapusty które będą chroniły rybę przed przyklejeniem się do dna.
Karp około 1 kg.
Woreczek kaszy gryczanej
Grzyby (mogą być pieczarki )
cebula
sól,pieprz,zioła do wyboru
oliwa ,masło
Duży liść kapusty
Rybę wypatroszyć ,nasolić na dwie, trzy godziny wcześniej.
Kaszę ugotować.
Grzyby udusić z cebulką, solą i pieprzem,
Połączyć z kaszą,dodać łyżkę masła.
Rybę nadziać farszem, zaszyć. (lub wykorzystać wykałaczki i bawełnianą nitkę ) Ułożyć na liściu kapusty, w naczyniu żaroodpornym.
Posypać
pieprzem, ziołami, polać oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika
190-200st. Na około 45-50 min.
W zależności od wielkości ryby. Od czasu
do czasu polewać rybę roztopionym masłem.
Podawać z surówkami.
Podawać z surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz