03 lipca 2012

Karp nadziewany kaszą gryczaną


Skórę  ryby trzeba lekko naciąć,polać oliwą posypać pieprzem i solą.
Na dno naczynia układamy listki kapusty które będą chroniły rybę przed przyklejeniem się do dna.
 
Karp około 1 kg.
Woreczek kaszy gryczanej
Grzyby (mogą być pieczarki )
cebula
sól,pieprz,zioła do wyboru
oliwa ,masło
Duży liść kapusty

Rybę wypatroszyć ,nasolić na dwie, trzy godziny wcześniej.

Kaszę ugotować.
Grzyby udusić z cebulką,  solą i pieprzem,
Połączyć z kaszą,dodać łyżkę masła.

Rybę nadziać farszem, zaszyć. (lub wykorzystać wykałaczki i bawełnianą nitkę ) Ułożyć na liściu kapusty, w naczyniu żaroodpornym.
 Posypać pieprzem, ziołami, polać oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika 190-200st. Na około 45-50 min. 
W zależności od wielkości ryby. Od czasu do czasu polewać rybę roztopionym masłem.

Podawać z surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz