03 lipca 2012

Śledz w sosie śmietanowo- koperkowym


 Do kartofli w mundurkach

Śledź

solone płaty śledziowe matiasy, ok. 5-6 szt.
Śledzia wcześniej pomoczyć w zimnej wodzie ok. pół godziny.

Sos

śmietana 18% duże opakowanie 400g ( może być 12% )
duża garść natki świeżego kopru
1 duży ząbek czosnku
łyżeczka cukru
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
pieprz do smaku
jedna lub dwie szalotki

Szalotkę pokroić w cieniutkie piórka lub drobniutką kostkę, trochę posolić żeby zmiękła.

Czosnek zmiażdżyć z solą.
Dodać sok z cytryny,cukier,oliwę,pieprz. Wymieszać.
Dołożyć szalotkę, poszatkowany koper, a na koniec dolać śmietanę.

Na dno półmiska rozlać trochę sosu, układać wymoczonego i pokrojonego w skos śledzia ( jeden płat na dwie ,trzy części ) nałożyć resztą sosu, odstawić do momentu aż się ugotują ziemniaki w mundurkach

Podawać z jeszcze gorącymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz