Do kartofli w mundurkach
Śledź
solone płaty śledziowe matiasy, ok. 5-6 szt.
Śledzia wcześniej pomoczyć w zimnej wodzie ok. pół godziny.
Sos
śmietana 18% duże opakowanie 400g ( może być 12% )
duża garść natki świeżego kopru
1 duży ząbek czosnku
łyżeczka cukru
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
pieprz do smaku
jedna lub dwie szalotki
Szalotkę pokroić w cieniutkie piórka lub drobniutką kostkę, trochę posolić żeby zmiękła.
Czosnek zmiażdżyć z solą.
Dodać sok z cytryny,cukier,oliwę,pieprz. Wymieszać.
Dołożyć szalotkę, poszatkowany koper, a na koniec dolać śmietanę.
Na dno półmiska rozlać trochę sosu, układać wymoczonego i pokrojonego w skos śledzia ( jeden płat na dwie ,trzy części ) nałożyć resztą sosu, odstawić do momentu aż się ugotują ziemniaki w mundurkach
Podawać z jeszcze gorącymi.
Śledź
solone płaty śledziowe matiasy, ok. 5-6 szt.
Śledzia wcześniej pomoczyć w zimnej wodzie ok. pół godziny.
Sos
śmietana 18% duże opakowanie 400g ( może być 12% )
duża garść natki świeżego kopru
1 duży ząbek czosnku
łyżeczka cukru
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
pieprz do smaku
jedna lub dwie szalotki
Szalotkę pokroić w cieniutkie piórka lub drobniutką kostkę, trochę posolić żeby zmiękła.
Czosnek zmiażdżyć z solą.
Dodać sok z cytryny,cukier,oliwę,pieprz. Wymieszać.
Dołożyć szalotkę, poszatkowany koper, a na koniec dolać śmietanę.
Na dno półmiska rozlać trochę sosu, układać wymoczonego i pokrojonego w skos śledzia ( jeden płat na dwie ,trzy części ) nałożyć resztą sosu, odstawić do momentu aż się ugotują ziemniaki w mundurkach
Podawać z jeszcze gorącymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz