03 lipca 2012

Karp w galarecie


Karp około1-1,05kg.
Głowy z ryby (może być kilka,wtedy galaretka będzie mocniejsza )
Włoszczyzna
sól,pieprz. liść laurowy,ziele angielskie.

Rybę oczyścić.
Nasolić, najlepiej na 2-3 godziny.
Odciąć głowę, płetwy. 
Zalać około 1-1,05litra wody, dodać włoszczyznę, przyprawy, i na wolnym ogniu gotować.
Kiedy włoszczyzna będzie już miękka włożyć całą rybę i gotować na wolnym ogniu około30-40 minut.
Następnie wyjąć tak, by się ryba nie rozleciała. 
Delikatnie usunąć ości i ułożyć w głębokim półmisku.
Wywar przecedzić przez gęste sitko i jeszcze gotować by wyparowało trochę wody. 
Doprawić solą i pieprzem .
Zalać rybę przestudzonym wywarem.
Przechowywać w chłodnym miejscu.

Jeśli ktoś się boi że galareta się się zsiądzie, można dodać troszkę żelatyny, choć uważam że to nie konieczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz