03 lipca 2012

Śledzie po cygańsku

Cebulka może być pokrojona na nieco drobniejszą kostkę

Składniki
8 filetów śledziowych solonych
5 ogórków konserwowych
5 cebul
kilka łyżek keczupu( łagodny lub ostry , w zależności jaką chcemy uzyskać ostrość)
kilka łyżek oleju
1 łyżka musztardy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej ( może być i ostra )
1 łyżeczka cukru
pieprz kolorowy świeżo mielony 

Śledzie po wymoczeniu w zimnej wodzie ,osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na małe kawałki. 
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Tak samo pokroić ogórki.
Musztardę wymieszać z cukrem i papryką .
Dodać keczup wymieszany z olejem, doprawić pieprzem.
Śledzie wymieszać z posiekaną cebulą i ogórkami . 
Zalać sosem. 
Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz