03 lipca 2012

Lin w śmietanie


 Lin ilość dowolna
 Pół litra śmietany 36%
sól
pieprz 
szalotka
majeranek
Rybę oczyszczoną posolić, posypać pieprzem, a w środku posypać majerankiem.
Odstawić co najmniej na 1 godzinę.
Przygotować ok.1/2 litra tłustej 30% śmietany i jedną szalotkę drobniutko pokrojoną.
Sól, pieprz.

Śmietanę wylać na dość szeroką patelnię, wrzucić posiekaną drobniutko szalotkę ,posolić ,popieprzyć i trochę podsmażyć cały czas mieszając by się nie przypaliła. 
Do tej śmietany wkładamy rybę i smażymy, z jednej i drugiej strony,na niezbyt ostrym ogniu, tak jak na tłuszczu.
Posypujemy dużą ilością zielonego kopru.
 Podajemy do ziemniaków i do surówki z kiszonej kapusty.
Albo tylko z samą surówką.   

Można też upiec w naczyniu żaroodpornym.
Do naczynia wkładamy rybę, polewamy śmietaną, posypujemy solą, pieprzem, koprem, cebulką i wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika 180-200 st. i pieczemy ok. 40 minut. 

Najlepiej od czasu do czasu sprawdzać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz