Lin ilość dowolna
Pół litra śmietany 36%
sól
pieprz
szalotka
majeranek
Rybę oczyszczoną posolić, posypać pieprzem, a w środku posypać majerankiem.
Odstawić co najmniej na 1 godzinę.
Przygotować ok.1/2 litra tłustej 30% śmietany i jedną szalotkę drobniutko pokrojoną.
Sól, pieprz.
Śmietanę wylać na dość szeroką patelnię, wrzucić posiekaną drobniutko szalotkę ,posolić ,popieprzyć i trochę podsmażyć cały czas mieszając by się nie przypaliła.
Odstawić co najmniej na 1 godzinę.
Przygotować ok.1/2 litra tłustej 30% śmietany i jedną szalotkę drobniutko pokrojoną.
Sól, pieprz.
Śmietanę wylać na dość szeroką patelnię, wrzucić posiekaną drobniutko szalotkę ,posolić ,popieprzyć i trochę podsmażyć cały czas mieszając by się nie przypaliła.
Do tej śmietany wkładamy rybę i smażymy,
z jednej i drugiej strony,na niezbyt ostrym ogniu, tak jak na tłuszczu.
Posypujemy dużą ilością zielonego kopru.
Posypujemy dużą ilością zielonego kopru.
Podajemy do ziemniaków i do surówki z kiszonej kapusty.
Albo tylko z samą surówką.
Można też upiec w naczyniu żaroodpornym.
Do naczynia wkładamy rybę, polewamy śmietaną, posypujemy solą, pieprzem, koprem, cebulką i wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika 180-200 st. i pieczemy ok. 40 minut.
Najlepiej od czasu do czasu sprawdzać.
Albo tylko z samą surówką.
Można też upiec w naczyniu żaroodpornym.
Do naczynia wkładamy rybę, polewamy śmietaną, posypujemy solą, pieprzem, koprem, cebulką i wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika 180-200 st. i pieczemy ok. 40 minut.
Najlepiej od czasu do czasu sprawdzać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz