13 lipca 2012

Krokiety

Z mięsem i kapustą włoską
Z pieczarkami i żółtym serem

2 szklanki mąki
2 jajka
szklanka mleka słodkiego lub kwaśnego
około 3łyżek oliwy
woda mineralna gazowana
sól
bułka tarta

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe ,uzupełniając wodą mineralną.
Odstawiamy na około pół godziny aby ciasto odpoczęło.
Smażymy cienkie naleśniczki.
Zostawiamy około 1 szklanki ciasta, które potem wykorzystamy do zamaczania krokietów przed smażeniem.

Te które pokażę, są z pieczarkami + ser żółty. I drugie z mięsem+kapustą włoską.

Farsz z mięsem i kapustą włoską.
Kapustę włoską, niezbyt dużą,szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy,
a następnie na dużej łyżce masła smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę, a kiedy już się zeszkli dodajemy kapustę i podsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Mięso,może być z rosołu lub z zupy. Mielimy przez maszynkę,dodajemy soli,pieprzu,jedno jajko.

Farsz z pieczarkami + żółty ser
Pieczarki szatkuję na tarce z grubymi okami,dodaję cebulkę pokrojoną w kosteczkę,duszę na maśle aż wyparuje woda. Dosmaczam solą i pieprzem. Odstawiam do wystygnięcia.

Na każdy naleśnik nakładamy około łyżki farszu, zakładamy małą zakładeczkę, a na to słupek sera żółtego. Zawijamy jak gołąbki. 

Maczamy w cieście które zostawiłyśmy, a następnie w bułkę tartą i smażymy w dość głębokim tłuszczu aż nabierze złotego koloru.
Podajemy z czerwonym barszczykiem,albo z zupką grzybową,lub z innymi jakie lubimy.

Jeśli zostaną nam krokiety, można spokojnie zamrozić, a w razie potrzeby podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.

Farsz do krokietów może być jaki lubimy. np. 


1.Ugotowana kapusta kiszona + grzyby. 


2.Pieczarki + ser żółty. 


3.Ugotowane i zmielone mięso. 


4.Mięso+ kapusta włoska. 


Opcji jest tyle ile gospodyń i smaków domowników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz