12 lipca 2012

Placki ziemniaczane nadziewane

Teraz na ser nakładamy ciasto ziemniaczane i przewracamy na drugą stronę.
Smażymy ,aż będą złociste.
 5-6 ziemniaków średniej wielkości
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1-2 duże łyżki mąki
sól,pieprz.
oliwa +smalec

Nadzienie
ser biały
cebulka przesmażona
łyżka masła
pieprz i sól do smaku
2 łyżki dobrej śmietany

Cebulkę zeszklić na masełku, dodać do sera .
Dodać śmietankę, sól, pieprz i wymieszać.

Ziemniaki obrane zetrzeć na tarce jarzynowej ze średnimi  oczkami. 
Zetrzeć też cebulę i dodać do ziemniaków. 
Dodać resztę składników, ( sól,pieprz,zgnieciony czosnek ,mąkę) wymieszać i smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu z oliwą.
Kiedy placek będzie już podsmażony, nakładamy na niego łyżkę farszu serowego, a na to nakładamy ciasto ziemniaczane tak by ser był przykryty. 
Przewracamy placek na drugą stronę i dalej smażymy aż będzie złocisty.

Gdyby placki były jeszcze mało dosmażone, można je układać w naczynku żaroodpornym i dopiec w piekarniku.
Podajemy z gęstą, kwaśną śmietaną.

Takie placki można nadziewać różnymi farszami, np. mięsem, podduszonymi grzybami lub pieczarkami. Wtedy można podawać je z sosami lub surówkami, to zależy od upodobań gospodyni i domowników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz