Teraz na ser nakładamy ciasto ziemniaczane i przewracamy na drugą stronę. |
Smażymy ,aż będą złociste. |
5-6 ziemniaków średniej wielkości
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1-2 duże łyżki mąki
sól,pieprz.
oliwa +smalec
Nadzienie
ser biały
cebulka przesmażona
łyżka masła
pieprz i sól do smaku
2 łyżki dobrej śmietany
Cebulkę zeszklić na masełku, dodać do sera .
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1-2 duże łyżki mąki
sól,pieprz.
oliwa +smalec
Nadzienie
ser biały
cebulka przesmażona
łyżka masła
pieprz i sól do smaku
2 łyżki dobrej śmietany
Cebulkę zeszklić na masełku, dodać do sera .
Dodać śmietankę, sól, pieprz i wymieszać.
Ziemniaki obrane zetrzeć na tarce jarzynowej ze średnimi oczkami.
Ziemniaki obrane zetrzeć na tarce jarzynowej ze średnimi oczkami.
Zetrzeć
też cebulę i dodać do ziemniaków.
Dodać resztę składników, ( sól,pieprz,zgnieciony czosnek ,mąkę) wymieszać i
smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu z oliwą.
Kiedy placek będzie już
podsmażony, nakładamy na niego łyżkę farszu serowego, a na to nakładamy
ciasto ziemniaczane tak by ser był przykryty.
Przewracamy placek na
drugą stronę i dalej smażymy aż będzie złocisty.
Gdyby placki były jeszcze mało dosmażone, można je układać w naczynku żaroodpornym i dopiec w piekarniku.
Podajemy z gęstą, kwaśną śmietaną.
Takie placki można nadziewać różnymi farszami, np. mięsem, podduszonymi grzybami lub pieczarkami. Wtedy można podawać je z sosami lub surówkami, to zależy od upodobań gospodyni i domowników.
Gdyby placki były jeszcze mało dosmażone, można je układać w naczynku żaroodpornym i dopiec w piekarniku.
Podajemy z gęstą, kwaśną śmietaną.
Takie placki można nadziewać różnymi farszami, np. mięsem, podduszonymi grzybami lub pieczarkami. Wtedy można podawać je z sosami lub surówkami, to zależy od upodobań gospodyni i domowników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz