Podałam z surówką z młodej kapusty |
Cukinia
2 ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki mąki
2 łyżki mleka
2 jajka
sól,pieprz, papryka sproszkowana
Cukinie i ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynówce z małymi oczkami.
Kładziemy na sitku by obciekł nadmiar soku.
Trzemy cebulę i czosnek, dokładamy do ciasta na sitku.
Kiedy woda przestanie już kapać delikatnie przyciskamy jeszcze łyżką.
Dosypujemy resztę składników (mąka,sól,papryka ) wbijamy jajka.
2 ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki mąki
2 łyżki mleka
2 jajka
sól,pieprz, papryka sproszkowana
Cukinie i ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynówce z małymi oczkami.
Kładziemy na sitku by obciekł nadmiar soku.
Trzemy cebulę i czosnek, dokładamy do ciasta na sitku.
Kiedy woda przestanie już kapać delikatnie przyciskamy jeszcze łyżką.
Dosypujemy resztę składników (mąka,sól,papryka ) wbijamy jajka.
Wszystko ze sobą połączyć.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste,można dolać 2-3 łyżki mleka.
Formujemy małe placuszki i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu,aż nabiorą złotego koloru.
Podawać można z surówkami,albo z sosem węgierskim,albo poprostu solo.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste,można dolać 2-3 łyżki mleka.
Formujemy małe placuszki i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu,aż nabiorą złotego koloru.
Podawać można z surówkami,albo z sosem węgierskim,albo poprostu solo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz