13 lipca 2012

Placki ziemniaczano – cukiniowe

Podałam z surówką z młodej kapusty
Cukinia
2 ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki mąki
2 łyżki mleka
2 jajka
sól,pieprz, papryka sproszkowana

Cukinie i ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynówce z małymi oczkami.
Kładziemy na sitku by obciekł nadmiar soku.
Trzemy cebulę i czosnek, dokładamy do ciasta na sitku.
Kiedy woda przestanie już kapać delikatnie przyciskamy jeszcze łyżką.
Dosypujemy resztę składników (mąka,sól,papryka ) wbijamy jajka. 
Wszystko ze sobą połączyć.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste,można dolać 2-3 łyżki mleka.
Formujemy małe placuszki i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu,aż nabiorą złotego koloru.

Podawać można z surówkami,albo z sosem węgierskim,albo poprostu solo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz