09 lipca 2012

Makowiec z jabłkami



Pół kilo maku
60 dkg. jabłek
pół litra mleka
Pół szklanki cukru
5 jaj
1 paczka masła
aromat migdałowy
bakalie (wystarczą same rodzynki)

Mak sparzyć gorącym mlekiem, odstawić na jedną godzinę. 
Skręcić jeden raz.
Skręcić jabłka na grubych oczkach,dodać do maku.


Masło i cukier ucierać do białości i dodawać po jednym żółtku i łyżce maku.
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.


Formę wyłożyć papierem do pieczenia, masę makowo -jabłkową wylać do formy.


Piec ok.60 min. w temp. 180 st.


Piętnaście minut przed końcem pieczenia ciasto zalewamy masą biszkoptową i pieczemy przy zmniejszonej temperaturze 160 st.
Masa biszkoptowa
1 szklanka mąki
pół szklanki cukru
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia.
Żółtka jajek oddzielamy od białek,
białka ubijamy na sztywno,dodajemy po troszku cukier a nastęnie po jednym żółtku,cały czas miksując dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Wyłączamy piekarnik i odczekamy około 10 minut, wtedy wyciągamy ciasto.
Gdy ciasto  wystygnie odwracamy je na drugą stronę i polewamy polewą czekoladową i troszkę cytrynowego lukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz