10 lipca 2012

Pieczarki faszerowane

Ok 10 dużych świeżych pieczarek
Mała czerwona cebulka
1 ząbek czosnku
3-4 plastry szynki
ok 2-3 łyżek sosu sojowego (jeśli nie posiadamy sosu,można dodać bulion w płynie )
2-3 krople sosu tabasco
łyżka masła
oliwa
Zielona natka pietruszki
Ser mozzarella

farsz
Cebulkę kroimy w kostkę lub piórka,lekko podsmażamy na małej ilości oliwy,dodajemy czosnek drobno pokrojony. 

A kiedy cebulka będzie szklista dodajemy szynkę pokrojoną w cienkie paseczki. Dodajemy sos tabasco, natkę pietruszki, bardzo delikatnie solimy. 
Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy z ognia.

Pieczarki umyć pod bieżącą wodą, usunąć ogonki.
Delikatnie posmarować kapelusiki oliwką. Układać w naczyniu żaroodpornym. Posolić i popieprzyć.
Środki kapeluszy wypełniamy farszem,i polewamy łyżką oliwy.
Pieczemy w piekarniku dobrze nagrzanym 180-190 st. ok 20-25 min.
Pod koniec pieczenia,około 10 minut przed wyjęciem ,układamy na pieczarkach plasterki mozzarelli. Zapiekamy.

Można je jeść z np. grzankami, lub kawałkiem pieczeni. Jak kto lubi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz