15 lipca 2012

Pierożki Tortellini z podwędzoną mozzarellą

Z wędzoną mozzarellą 
Z samymi warzywami
Paczka pierożków Tortellini
Pół cebulki
Pół czerwonej papryki
Duża łyżka masła
4-5 pomidorków koktajlowych
sól,pieprz zielona bazylia
Starta podwędzona mozzarella do posypania

Pierożki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Masło włożyć do rondelka,roztopić (nie smażyć)
Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę
Paprykę w cienkie paseczki
Pomidorki na ćwiartki
To włożyć na roztopione masełko,posolić,posypać pieprzem i cały czas mieszając doprowadzić warzywa do zeszklenia. (warzywa nie muszą być miękkie )
Pierożki wyjąć z wody i włożyć do rondelka z warzywami.

Delikatnie wymieszać i nakładać na talerz. Posypać mozzarellą i zieloną bazylią.

Tą potrawę można przygotować w ciągu 10-15 minut. To danie dla gospodyń które nie mają czasu na długie siedzenie w kuchni.

Pierożki mogą być o różnych smakach,z mięsem ,z grzybkami...

Warzywa można smażyć w woku 
Wszystkie warzywa jakie mamy w zasięgu ręki
cukinia
cebula
papryka ,może być kolorowa, ładnie wygląda
brokuł
kalafior 
seler łodygowy
marchewka
czosnek 

Kroimy na niezbyt malutkie kawałeczki, wrzucamy do woka na rozgrzany tłuszcz.
Solimy, pieprzymy do smaku dodajemy ziół ile dusza zapragnie, i troszkę spryskujemy wodą.( nie podlewamy)
Cały czas podgarniamy żeby się nie przypaliły. 

Warzywa muszą być jeszcze troszkę chrupiące, bo taka ciapka mi nie smakuje.
Takie warzywa można połączyć z np. podsmażonymi krewetkami, albo mięskiem z kurczaka, albo kiełbaską. 

Sposobów jest moc. 
Można podać z kluskami ,różnego kształtu i wielkości.
Tylko z warzywami
Opcja z kiełbaską lub jakimś innym mięskiem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz