09 lipca 2012

Torcik jabłkowy z bitą śmietaną

Ciasto kruche
Półtora szklanki mąki
20dkg. masła
1 żółtko
łyżka kwaśnej śmietanki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

To posiekać nożem aż zrobi się prawie gruby piasek.
Zagnieść i odłożyć do lodówki na ok. godzinę.

Masa jabłkowa
5-6 jabłek
galaretka agrestowa,albo z kiwi

Jabłka obrać,pokroić na cząstki,zalać połową szklanki wody i smażyć aż jabłka zaczną się rozpadać.
Do gorącej masy dosypać galaretkę,dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Bita śmietana
Pół litra śmietany 30% mocno schłodzić,wlać do dość głębokiego naczynia i miksować.Następnie dosypać żelfix z łyżką cukru pudru i łyżeczką cynamonu.Miksować aż zgęstnieje.

Ciasto wyjąć z lodówki,podzielić na dwie części.Rozwałkować na cienkie placki.Wyłożyć tortownicę jednym plackiem.Posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną mleka.Posypać cukrem i płatkami migdałowymi i wstawić do pieca na kilka minut 5-10 min.aż się zrumieni.
Wyjąć i wstawić drugi placek taki sam jak pierwszy.

Pierwszy ,wystudzony placek pokroić długim nożem na równe części 8 albo 16 .Na placek w tortownicy nakładamy bitą śmietanę,a na nią wlewamy masę jabłkową już dobrze zastygniętą.
Na to układamy części pokrojonego drugiego placka.Lekko uciskamy.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin żeby dobrze zastygło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz