10 lipca 2012

Sakiewki z grzybami


Ciasto
0,5 kg mąki
kostka margaryny
mały kubek jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru
2 jaja
5 dag drożdży
sól
świeże posiekane zioła: bazylia i tymianek (można dodać zioła suszone)
pęczek zielonego szczypiorku

farsz
Ok. 1 kg leśnych grzybów ( jeśli poza sezonem ,możemy zastąpić pieczarkami lub grzybami innymi )
2 cebule
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
sól
pieprz

Farsz-wykonanie
Świeże leśne grzyby obgotować przez 10-15 minut. Odcedzić.
Pokroić w drobną kostkę, lub skręcić w maszynce
(Jeśli używamy grzybów suszonych to trzeba je kilka godzin wcześniej namoczyć i ugotować).
Zeszklić na patelni pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przygotowane wcześniej grzybki, koperek, szczyptę imbiru, sól i pieprz do smaku.
Całość dusić na niewielkim ogniu przez ok .15-20 minut.

Ciasto
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać drożdże rozrobione z jogurtem i cukrem , jajko, żółtko, sól do smaku, oraz posiekane zioła.
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę.
Ciasto mimo dodatku drożdży nie musi rosnąć!

Rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok 0,5 cm, przy pomocy salaterki wykrawać z niego duże koła. Na środku każdego, łyżeczką nałożyć farsz i zebrać brzegi, tworząc sakiewkę.
Każdą z sakiewek zawiązać szczypiorkiem lub cienkim kawałkiem sparzonego pora.
Z wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem.
Uformowane sakiewki układać na wysmarowanej tłuszczem i wyłożoną pergaminem blachę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-30 minut do uzyskania złotego koloru.
Podawać na gorąco z czerwonym barszczem. Jeśli ktoś lubi z zupą grzybową czystą, zabieloną tylko żółtkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz