09 lipca 2012

Rolada biszkoptowa

Przepis i zdjęcie Marii z Pubu u Emika

5 jajek 
10 dkg mąki pszennej ( troszeczkę więcej niż 3/4 szklanki.) 
2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Jajka z cukrem ubić na sztywna masę , następnie dodać przesiane pozostałe składniki 
Dokładnie i delikatnie wszystko wymieszać łyżką . 
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 15-20 min. 

Po upieczeniu zrolować w ściereczce posypanej cukrem pudrem. 

Masa 

1/2 kostki masła 
2 serki Danio waniliowe 
1/2opakowania cukru wanilinowego 
Do masy można dołożyć brzoskwinie lub inne owoce. 

Masło utrzeć na białą puszystą masę , stopniowo i bardzo małymi porcjami dodawać serek Danio( aby się nie zważyło ) 
Masę rozsmarować na biszkopcie i posypać pokrojonymi brzoskwiniami, zrolować. 
Całość ozdobić dowolnie , lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz