Przepis cioci Basi
Składniki
75dkg. mąki
2 jajka
jedno małe masło roślinne
pół szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej ,gęstej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść i włożyć do lodówki na ok.15-20 min.
W tym czasie obieramy jabłka i trzemy na tarce jarzynowej z grubymi okami.
Odciskamy sok ( nie za mocno )
Wyciągamy ciasto z lodówki,dzielimy na dwie części.Z jednej części wałkujemy placek wielkości dna blachy.Blachę wykładamy pergaminem.Kładziemy ciasto,nakłuwamy widelcem.
Układamy jabłka na cieście,posypujemy cukrem i cynamonem.
Drugą część ciasta rozwałkować i nakryć jabłka.
Blachę wkładamy do piekarnika i włączamy piec na 200 st. Pieczemy ok.40 min. Po wyciągnięciu sypiemy cukrem pudrem .
Składniki
75dkg. mąki
2 jajka
jedno małe masło roślinne
pół szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej ,gęstej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść i włożyć do lodówki na ok.15-20 min.
W tym czasie obieramy jabłka i trzemy na tarce jarzynowej z grubymi okami.
Odciskamy sok ( nie za mocno )
Wyciągamy ciasto z lodówki,dzielimy na dwie części.Z jednej części wałkujemy placek wielkości dna blachy.Blachę wykładamy pergaminem.Kładziemy ciasto,nakłuwamy widelcem.
Układamy jabłka na cieście,posypujemy cukrem i cynamonem.
Drugą część ciasta rozwałkować i nakryć jabłka.
Blachę wkładamy do piekarnika i włączamy piec na 200 st. Pieczemy ok.40 min. Po wyciągnięciu sypiemy cukrem pudrem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz