1,5 kg szczupak lub sandacz
3 cebule
2 czerstwe bułeczki
1 szklanka mleka
włoszczyzna
listek laurowy
6 ziaren ziela angielskiego
5 dag rodzynek
2 łyżki chrzanu
5 żółtek
3 białka
3 łyżki masła
szczypta cukru, pieprz, sól
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle.
Bułkę namoczyć w mleku i zemleć
razem z cebulą i surową rybą.
Do masy dodać sparzone rodzynki, chrzan,
sól, pieprz, szczyptę cukru, żółtka i na końcu pianę ubitą z białek.
Z resztek ryby i włoszczyzny ugotować wywar.
Pod koniec gotowania dodać
kostkę rosołową, przecedzić.
Na wysmarowanej masłem mokrej gazie ułożyć zblanszowane liście pora.
Uformować wałek z masy rybnej, ułożyć na
liściach, zwinąć w rulon razem z gazą, włożyć do wywaru, który go
powinien zakrywać i gotować na bardzo małym ogniu przez godzinę.
Ostudzić.
Pokroić w plastry. Wywar wymieszać z żelatyną
i zalać rybę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz