26 lipca 2012

Rolada z ryby


                                
                                                1,5 kg szczupak lub sandacz
                               3 cebule
                               2 czerstwe bułeczki 
                               1 szklanka mleka
                                włoszczyzna
                                listek laurowy
                               6 ziaren ziela angielskiego
                               5 dag rodzynek
                               2 łyżki chrzanu
                               5 żółtek
                               3 białka
                               3 łyżki masła
                               szczypta cukru, pieprz, sól 

Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. 
Bułkę namoczyć w mleku i zemleć razem z cebulą i surową rybą. 
Do masy dodać sparzone rodzynki, chrzan, sól, pieprz, szczyptę cukru, żółtka i na końcu pianę ubitą z białek.
Z resztek ryby i włoszczyzny ugotować wywar. 
Pod koniec gotowania dodać kostkę rosołową, przecedzić. 

Na wysmarowanej masłem mokrej gazie ułożyć zblanszowane liście pora. 
Uformować wałek z masy rybnej, ułożyć na liściach, zwinąć w rulon razem z gazą, włożyć do wywaru, który go powinien zakrywać i gotować na bardzo małym ogniu przez godzinę. 
Ostudzić. 

 
                                     Najlepiej wstawić do lodówki na noc.
                  Pokroić w plastry. Wywar wymieszać z żelatyną 
                                         i zalać rybę.
                                   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz