26 lipca 2012

Sandacz smażony w głebokim tłuszczu





Sandacz 
 
panierka
mąka,bułka tarta, ziarna sezamu, przyprawa włoska.


Rybę pokroić na dość duże kawałki, nasolić i odstawić na ok.2 godziny.
Kawałki ryby obtoczyć w panierce i kłaść na bardzo mocno rozgrzany tłuszcz .
Tłuszczu musi być tyle , żeby ryba była zanurzona  do połowy.
Smażymy, często obracając z jednej na drugą stronę, aż nabierze złotego koloru.

By sprawdzić czy ryba jest usmażona, płaską stroną widelca przyciskamy rybę, jeśli już zrobiła się sztywna, powinna być dobra.
Ryba nie musi się długo smażyć.
Tym sposobem smażona ryba jest na zewnątrz chrupiąca i złocista, a w środku soczysta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz