Płaty śledziowe słone matias( dowolna ilość )
Ogórek kiszony ( pokroić w paski )
2 cebule (pokroić w krążki i włożyć do zalewy
marynowana papryka ( pokroić w paski )
oliwki
Ogórek kiszony ( pokroić w paski )
2 cebule (pokroić w krążki i włożyć do zalewy
marynowana papryka ( pokroić w paski )
oliwki
2-3 ząbki czosnku
Wykałaczki.
Zalewa
Szklanka octu 10% ,pół szklanki cukru, 3 szklanki wody, łyżka soli, liść laurowy, ziele angielskie
Zagotować,wystudzić.
Wymoczone śledzie ( ok. 1 godzinki ) włożyć do zalewy .
Po około pół godzinie wyciągnąć z zalewy,układać na płatach krążki cebuli,paski ogórka,papryki i oliwki,jak ktoś lubi to jeszcze można dodać pomidory suszone z oliwy. Zawijać w ruloniki i spinać patyczkami.
Układać w głębszym naczyniu .Zasypać posiekanym czosnkiem, i zalać zalewą tak by rolmopsy były całkowicie w zalewie.
Na drugi dzień można już jeść.
Ja już jadłam po upływie 3 godzin.
Można je zalać oliwą zamiast zalewą. Ale to już zależy co kto lubi.
Wykałaczki.
Zalewa
Szklanka octu 10% ,pół szklanki cukru, 3 szklanki wody, łyżka soli, liść laurowy, ziele angielskie
Zagotować,wystudzić.
Wymoczone śledzie ( ok. 1 godzinki ) włożyć do zalewy .
Po około pół godzinie wyciągnąć z zalewy,układać na płatach krążki cebuli,paski ogórka,papryki i oliwki,jak ktoś lubi to jeszcze można dodać pomidory suszone z oliwy. Zawijać w ruloniki i spinać patyczkami.
Układać w głębszym naczyniu .Zasypać posiekanym czosnkiem, i zalać zalewą tak by rolmopsy były całkowicie w zalewie.
Na drugi dzień można już jeść.
Ja już jadłam po upływie 3 godzin.
Można je zalać oliwą zamiast zalewą. Ale to już zależy co kto lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz